המהות המרתקת של אי אם פי אם: כל מה שצריך לדעת
אי אם פי אם, או בשמותיו המוכרים “אימפתי” או "imposter syndrome" באנגלית, הוא מושג שצובר תאוצה בשיח התרבותי והמקצועי. טוב, לא בכל יום אנחנו שומעים על תסמונות שמשפיעות על המנהיגים הגדולים, האמנים והאישים הידועים במדינה. ואולם, גם אם התרבות לא ממש סובלת מתסמונות, יש משהו שובה לב במאבק הפנימי הזה שמוביל לאי נוחות גדולה – ובעיקר לשאלות רבות. למה בעצם זה קורה ואיך ניתן להתמודד עם זה? ומה זה בכלל אומר להיות “אותנטי” בעידן שבו כולם מנסים להיות מישהו אחר?
מה זה בכלל אי אם פי אם?
אי אם פי אם הוא מצב פסיכולוגי שבו אנשים מרגישים שההצלחות שלהם לא שייכות להם, עד כדי כך שהם חוששים מכל רגע שבו מישהו עלול לחשוף את “רמאותם”. הכוונה היא לכך שהתופעה כמהה לספק אותנו עם המחשבות שאנחנו לא באמת מוכנים או ראויים לכל הצלחה שהשגנו. כך, כשאתה מוצא את עצמך בראיון עבודה, על הבמה או במעמד אחר שדורש ממך להפרות את הידע וההישגים שלך, אתה פשוט מתמוסס.
האם זה קשור ללהיות שכיר או עצמאי?
בעוד שהעידן המודרני משלב יותר ויותר בני אדם למגוון מקצועות, כך גם תחושת אי הוודאות גדלה. השכירים מהצד אחד חווים לחץ מתמיד להוכיח את עצמם, והעצמאים, שלא לדבר על הסטרטאפיסטים, לא מפסיקים לרדוף אחרי מושג ההצלחה שלא תמיד ברור ומוגדר. פעמים רבות, זה מוביל למערבולת של ספיקות שמחמירים את תסמונת ה"אימפתי".
איך מתמודדים עם תסמונת “אימפתי”? 5 טיפים פשוטים
- אמצו את ההצלחות שלכם – כן, דווקא ההצלחות הקטנות הן אלו שעושות את ההבדל. רדו לעומק בכל הצלחה – ובשום פנים ואופן אל תהססו לשתף בהן.
- שיתוף חוויות עם אחרים – דברו עם אנשים שנמצאים באותם מקומות או שאפו לשתף את הלבטים שלכם. הלא למי לא קורה? כולנו חווים את זה מדי פעם!
- אל תקחו הכול ללב – לעיתים, שעון לא מצליח לתקתק. מה זה אומר? פשוט אל תחשבו עליהם! קבלו את מה שאתם, גם אם זה נראה לא נעים מידי.
- למדו להפסיק לשאול את השאלות הלא נכונות – במקום למה אני בכלל כאן, שאלו את עצמכם איך אני יכול ללמוד מהנסיון הזה? תנו לעצמכם את ההוקרה שלכם!
- זכרו שכולם חווים את זה – זה פשוט טבע אנושי. מאמינים לנהל שיחות פתוחות עם אנשים ולכן ההרגשה שתסמונת “אימפתי” רק שלך, לא תסייע לך.
האם יש פיתרון קסם? תשובות לשאלות פופולריות
כמובן שאין “פיתרון קסם” לתסמונת אי אם פי אם, רומנטיזציה של זה לא תעזור ומאידך, מתירה לנו לספק לעצמנו תשובות אמיתיות:
- שאלה: מה אם אני מרגיש שאני לא מתאים לתפקיד שלי?
- תשובה: פשוט קבל את התחושה – זו חוויה אנושית. חפש חוסן, כוח בתכונות שלך.
- שאלה: האם אני לבד בזה?
- תשובה: בהחלט לא! תסמונת זו נפוצה ביותר.
- שאלה: האם אפשר להתגבר על זה?
- תשובה: בהחלט! האפשרות שלך לגדול ולהשתפר כאן תלויה בך.
- שאלה: האם זה רק משוייך לצעירים?
- תשובה: לא! זה יכול להתרחש בכל גיל.
לסיכום: להכיר את עצמנו, בשמחה ובמציאות
אי אם פי אם הוא תופעה שכיחה שמגרש רבים מאיתנו מהמקום הבטוח, אנו מוצאים את עצמנו לעיתים קרובות במפגש עם הפחדים שלנו. נקודה חשובה כאן היא להיות מודעים לתופעה, להתמודד עם המכשולים ולהיהנות מההצלחות שלנו. תזכרו: גם הכוכבים הגדולים ביותר חווים ספקות, והשאלה האמיתית היא כיצד אנו בוחרים להתמודד עם זה! אז בפעם הבאה כשאתם חשים שאתם בבעיה, קחו רגע לנשום ונצלו את הכישרון שלכם – מישהו אחר מחכה לראות אתכם מתבלים את החיים בשגרה שלכם.