טוב, תקשיבו חברים, כי אני עומד לחשוף בפניכם סוד עתיק שעובר אצלנו במשפחה מדורי דורות – את המתכון לפשטידת הפטריות המושלמת, העסיסית, המפנקת והטעימה בעולם! זה לא סתם עוד תבשיל, זו יצירת אומנות קולינרית שיש בה הכל – פטריות יער עשירות, גבינות משובחות, בצק פריך ותבלינים מעוררי חושים.
כל ביס מרגיש כמו חיבוק חם ומנחם שעוטף אותך מבפנים ומחזיר אותך הכי קרוב שאפשר לילדות מאושרת בחיק המשפחה. הסוד טמון באיכות החומרים, באהבה הגדולה שמכינים איתה ובתיבול העדין שמדגיש את הטעמים הטבעיים. ברגע שתכניסו את הפשטידה לתנור, כל הבית יתמלא בניחוחות משכרים שיגרמו לבטן שלכם לשיר. וכשהיא תצא החוצה מוזהבת ותפוחה ונוצצת, אתם פשוט תרצו להתחתן איתה! אז הכינו את הלב ואת הקיבה, כי אתם הולכים ליפול בלי מעצורים.
השעון שלכם למסע בזמן אל החלום הכי מתוק
- זמן הכנה אקטיבי: 30 דקות של אהבה טהורה
- זמן אפייה: 45-50 דקות של ציפייה מורטת עצבים
- זמן קירור: 10 דקות (שירגישו כמו נצח)
- סך הכל זמן שווה: שעה וחצי עד אושר עילאי
רמת קושי: בינונית-קלה, כי ככה החיים צריכים להיות כמות: פשטידה אחת ב-26 ס"מ, ל-8 מנות נדיבות או 16 קטנות ומתוקות
רשימה קצרצרה של מצרכים שיהפכו חלומות למציאות
- בצק עלים אחד של 400 גרם (אפשר קנוי, אבל אל תספרו לסבתא שלי)
- 750 גרם תערובת פטריות טריות חתוכות (שמפיניון, פורצ'יני, שיטאקי וכו')
- 1 בצל גדול קצוץ דק
- 3 שיני שום כתושות
- 2 ביצים טריות חופשיות ומאושרות
- 1 כוס (250 מ"ל) שמנת מתוקה 15% או 38%
- 1 כוס גבינה צהובה מגוררת (אמנטל, גאודה, צ'דר – מה שאוהבים)
- 1/2 כוס גבינת פרמז'ן מגוררת טרייה
- 1/4 כוס עירית או בצל ירוק קצוצים
- 1 כף חמאה רכה לשימון התבנית
- 1 כפית מלח ים אטלנטי גס
- 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
המצרכים האלה הם בסיס מעולה, אבל אל תפחדו לאלתר ולהתאים אותם למה שיש במקרר ולטעם האישי שלכם. אין לכם בצק עלים? לכו על בצק פריך או אפילו פיצה, זה יעבוד נהדר. לא מוצאים פטריות מיוחדות? אל דאגה, רק עם שמפיניונים רגילים תיצרו יופי של קסם. וכמובן, אם יש לכם עוד גבינה שאתם אוהבים או עשבי תיבול שווים, תוסיפו בלי למצמץ. הכל הולך, כל עוד אתם עושים את זה באהבה ובשמחה.
המדריך שלכם לפשטידה שתזכה ציון מושלם בתחרות היופי
- מרפדים בנדיבות את התבנית העגולה בחמאה רכה ופורסים בתוכה את הבצק לרבות הדפנות. מעבירים למקרר.
- מחממים 2 כפות שמן זית במחבת רחבה ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום, מערבבים דקה ומוסיפים את הפטריות. מבשלים 10-15 דקות עד שהפטריות מתרככות ומשחימות ומצננים מעט.
- בקערה נפרדת מערבבים את הביצים, השמנת, הגבינות, העירית, המלח והאגוז עד לתערובת אחידה.
- מעבירים את תערובת הפטריות והבצל למלית הביצים, טועמים ומתקנים תיבול.
- יוצקים בעדינות את המלית על בסיס הבצק שבתבנית ומיישרים את המשטח. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-45-50 דקות עד שהמילוי מתייצב והבצק זהוב ופריך.
- מוציאים בזהירות את התבנית, נותנים לפשטידה "לנוח" 10 דקות, פורסים לריבועים או משולשים ומגישים בחום עם סלט ירוק.
לפעמים אני קוטפת ומפזרת כמה עלי בזיליקום או טימין טריים על הפשטידה ממש לפני ההגשה, לריח וצבע נוסף, אבל זו ממש לא חובה. העיקר שתהנו מכל שנייה ושתחלקו את האהבה!
טיפים קטנים ודקויות גדולות בדרך לפשטידה מנצחת
- מומלץ להכין את בסיס הבצק מספר שעות ואפילו יום לפני האפייה, כדי שיתייצב ויהיה קראנצ'י במיוחד.
- חשוב לחתוך את הפטריות לפרוסות דקות ואחידות, כדי שיתבשלו באופן שווה ויתפזרו יפה במילוי.
- אם לוקחים פטריות מבושלות או משומרות, צריך לסנן אותן היטב מהנוזלים כדי שהבצק לא יספוג יותר מדי לחות.
- אל תפחדו ממלית עשירה ושמנתית – זה הסוד ליופי ולרכות של הפשטידה. קחו את השמנת עם אחוז השומן הגבוה יותר שמצאתם.
- חיוני לתת לפשטידה להתייצב לפני החיתוך, אחרת המילוי עלול להתפרק. אם אין לכם סבלנות, פשוט תאכלו אותה בכפית!
ואם כבר התחלנו לדבר על שדרוגים ווריאציות, אז חכו שתשמעו על כל האפשרויות המטורפות שניסיתי לאורך השנים. אתם יכולים להוסיף חצילים קלויים או בטטה צלויה לתערובת הפטריות בשביל עומק וצבע, לשלב גבינת ברי או רוקפור לטעם חריף ועשיר, ואפילו לקשט עם אגוזי מלך מסוכרים או פירורי בייגלה בשביל קראנץ' מפתיע. גם תרד מאודה, בצל מקורמל או עגבניות מיובשות יכולים להיות תוספות מעולות. תנו לדמיון ולאינטואיציה שלכם להוביל אתכם – הפשטידה המנצחת תמיד תגיע משם!
דברים ששואלים אותי בדרך כלל לגבי מתכון זה
איזה סוג של פטריות הכי מתאים לפשטידה הזו? התשובה היא – כל סוג שאתם אוהבים ושאפשר להשיג! השילוב של פטריות שונות כמו שמפיניון לבן וחום, פורטובלו, יער או פטריות מיובשות כמו שיטאקי ופורצ'יני נותן מגוון מרקמים וטעמים שמעשיר את החוויה. אבל אם מוצאים רק את הסטנדרטיות, אל דאגה – תמיד אפשר לשדרג אותן בעזרת תבלינים שווים ותוספות מפתיעות. הסוד הוא לא לפחד מהפטריות ולתת להן כבוד – הן הכוכבות האמיתיות כאן ומגיע להן לזרוח!
האם אפשר להכין את הפשטידה מראש? בוודאי! מי שמכיר אותי יודע שאני אוהבת להיות מוכנה מבעוד מועד, ופשטידת פטריות היא המתכון המושלם לזה. אפשר להכין את הבצק והמילוי עד יומיים מראש, לאחסן בנפרד באריזות אטומות במקרר, ופשוט להרכיב ולאפות ביום האירוע.
אפילו את הפשטידה האפויה כולה אפשר להקפיא (בלי הקישוטים כמובן) עד שבועיים ופשוט לחמם בתנור לפני ההגשה. היא תצא כמו חדשה! זה גם מעולה למארחות עסוקות או למי שפשוט אוהב לאכול טוב בלי יותר מדי מאמץ.
האם הפשטידה מתאימה לאירוח או למשלוח מנות? התשובה היא כן גדול ובולט! הפשטידה המהממת הזו היא השגרירה הכי טובה של האהבה שלכם. היא מספיק מרשימה כדי לככב במרכז כל שולחן חגיגי, אבל גם ביתית וכיפית מספיק בשביל מפגש חברים או פיקניק משפחתי.
אפשר להגיש אותה חמה או בטמפרטורת החדר, שלמה כמו עוגה או פרוסה לריבועים קטנים וחמודים. תמיד כדאי להצטייד בכלים חד פעמיים ובמיכל אטום, כדי שתוכלו לארוז ולקחת אותה בקלות לכל מקום. לכו רק על זה, ותראו איך כולם ימללו מהתענוג וירצו עוד ועוד!
מה לעשות אם המילוי יוצא קצת נוזלי מדי אחרי האפייה? אל חשש, זה קורה לפעמים גם למאפים המנוסים ביותר! הסיבה העיקרית היא בדרך כלל עודף נוזלים מהפטריות או חוסר איזון ביחס בין רכיבי המילוי. אבל יש כמה דרכים פשוטות לפתור את זה.
ראשית, הקפידו תמיד לטגן את הפטריות עד שהן די יבשות ולסנן אותן אם צריך לפני הוספה לתערובת. שנית, אם נראה לכם שהמילוי דלול מדי, הוסיפו כף או שתיים של קמח תופח או קורנפלור שיעבו אותו בעדינות. ולבסוף, תנו לפשטידה האפויה זמן מספיק להתקרר ולהתייצב לפני החיתוך, והיא תהיה מושלמת. זכרו שגם אם היא קצת רכה, הטעם והאהבה תמיד יהיו שם!