אם יש מאכל שזועק נוסטלגיה, נחמה ובית, אין ספק שזו פשטידת תפוחי האדמה האגדית של פעם. מי לא זוכר את הריח המשכר של הפשטידה הזהובה והמבעבעת שעולה מהתנור, את המרקם הקרמי והמפנק של תפוחי האדמה שנמסים בפה עם כל ביס? זו המנה שתמיד חיכינו לה בארוחות משפחתיות, בחגים או סתם כשהיינו זקוקים לחיבוק קטן מהמטבח. עכשיו, אני רוצה לחלוק איתכם את המתכון המשפחתי שלי לפשטידה הכי טעימה, עשירה ומושלמת שיש – עם טוויסט אישי משלי שהופך אותה לבלתי נשכחת. בואו ניצור יחד קצת קסם של פעם שיגרום לכולם להתאהב מחדש!
זמן הכנה:
- 30 דקות הכנה פעילה
- שעה וחצי אפייה בתנור
- מתכון ל-8 מנות נדיבות
- דרגת קושי: בינונית
מה צריך כדי ליצור את הפשטידה הכי מנחמת בעולם?
- 1.5 ק"ג תפוחי אדמה לבישול קלופים
- 2 בצלים גדולים קצוצים דק
- 200 מ"ל שמנת מתוקה 15% או 38% שומן
- 4 ביצים טרופות
- 100 גרם חמאה מומסת
- מלח ופלפל שחור טחון טרי
- אגוז מוסקט טחון (לא חובה)
- בצל ירוק קצוץ דק להגשה
אוהבים מנה יותר דיאטתית? אפשר בקלות להחליף חלק מהשמנת והחמאה בחלב דל שומן, יוגורט או אפילו מחית כרובית. האמת שעם כל הטעמים המדהימים שיש בפשטידה הזאת, לא באמת תרגישו הבדל! ואם אתם ממש מתים על גבינות, תרגישו חופשי לפזר מעל קצת צ'דר, פרמזן או כל גבינה צהובה מגורדת שאתם אוהבים לפני האפייה. האפשרויות אינסופיות!
אז איך מכינים את הפשטידה שתשגע את כולם?
- מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים תבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ.
- שמים את תפוחי האדמה בסיר עם מים רותחים ומבשלים עד שהם רכים לגמרי, כ-25 דקות. מסננים ומועכים לפירה חלק.
- בינתיים, מחממים 2 כפות חמאה במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב ושקוף. מערבבים עם הפירה.
- במעבד מזון או בקערה עמוקה טורפים יחד את השמנת, הביצים והתבלינים עד שנוצר תערובת אחידה. מוסיפים בהדרגה לפירה תוך כדי ערבוב.
- מעבירים את העיסה לתבנית המשומנת, מיישרים את הפנים ויוצקים מעל את שאר החמאה המומסת.
- אופים כשעה עד שעה וחצי או עד שהפשטידה תופחת, מזהיבה ויציבה במרכז.
- מוציאים מהתנור, מפזרים מעל בצל ירוק קצוץ ונותנים לנוח כ-10 דקות לפני הפריסה לריבועים. לאכול חם ולהתענג!
זו באמת אחת המנות הכי פשוטות אבל גם הכי מספקות ומשמחות שאני מכיר. מרגע שאתם טועמים את השילוב הקסום של המרקם הרך והשמנת עם טעמי השום והאגוז, אתם לא תצליחו להפסיק לאכול! וכל מה שצריך זה קצת אהבה, סבלנות וחומרים בסיסיים שנמצאים בכל בית.
והנה הבונוס – פשטידת תפוחי אדמה זה לא רק טעים אלא גם מפתיע ממש בריא:
- תפוחי אדמה מכילים הרבה ויטמין C, אשלגן וויטמינים מקבוצת B
- הביצים מספקות חלבון איכותי וברזל שחשוב במיוחד לצמחונים
- יש פחות שומן וקלוריות ממה שנדמה, כי עיקר הנפח מגיע מהירקות
- אפשר בקלות להוסיף לתערובת עוד ירקות כמו גזר, ברוקולי או תרד קצוץ
- לא חייבים תוספות בכלל – הפשטידה יכולה בכבוד לעמוד כמנה עצמאית ומזינה
אבל די עם הדיבורים, בואו כבר להתחיל להכין! ורק כדי שתדעו שהולך להיות לכם שפע, הנה כמה רעיונות מנצחים למה אפשר להגיש לצד:
- סלט ירוק פריך עם עגבניות שרי ובצל סגול ברוטב לימון ושמן זית
- רוטב פטריות שמנת שמכינים תוך כדי האפייה
- ירקות שורש צלויים בתנור כמו בטטות, סלק, גזר ושומר
- מבחר רטבים כמו קטשופ, איולי שום, רוטב צ'ילי מתוק וחריף
- דג סלמון או פילה עוף צרוב להוספת חלבון
- כדורי פלאפל פריכים וטחינה גולמית בצד לגרסה מזרח תיכונית
- פשוט לחם שום שחור חם מהתנור לניגוב הרוטב…
השילובים האפשריים הם אינסופיים, ומה שהכי כיף זה למצוא את ההרכב האהוב עליכם. תנסו, תשחקו ותיהנו מכל רגע!
שאלות ותשובות על פשטידת תפו"א מושלמת
איזה תפוחי אדמה הכי מתאימים לפשטידה? בשביל המנה הזאת אני ממליץ להשתמש בזנים מתפוררים יותר כמו דזירה, מריס פייפר או רודיאו. הם מכילים יותר עמילן ופחות מים, מה שנותן בסוף מרקם יבש, אוורירי ופריך יותר. תפו"א מבשרניים כמו רוזוואל או ויטלוט יהיו עדיין טעימים, אבל האפקט יהיה יותר דומה לפירה רטוב ודביק. אם אתם רוצים משהו באמצע, לכו על עדין, סנטנה או ורדים. הם מתאימים גם לאפייה וגם לבישול ויוצרים תוצאות נהדרות תמיד.
כמה זמן מראש אפשר להכין את הפשטידה? את עיסת הפשטידה עצמה אפשר להכין עד יום לפני, לכסות היטב ולשמור במקרר. אבל אם אתם רוצים להקדים את כל התהליך, הדרך הטובה ביותר היא לאפות את כל הפשטידה מראש ולחמם במיקרוגל או בתנור כשמגיע הזמן לאכול. במקרה כזה עדיף לא לפזר את הבצל הירוק או כל תוספת אחרת מראש, כדי שהכל יישאר פריך וטרי. פשטידה מוכנה תישאר טעימה וטרייה עד 4 ימים במקרר או חודש במקפיא.
מה אם המרכז של הפשטידה עדיין נוזלי אבל הקצוות כבר שחומים מדי? זאת באמת בעיה נפוצה בהכנת פשטידות! הפתרון הכי טוב הוא לכסות את התבנית ברדיד אלומיניום אחרי כ-40 דקות, ברגע שאתם רואים שהשוליים מתחילים להשחים. ככה תאפשרו לחום להגיע למרכז בלי לשרוף את החלק החיצוני. במקביל, כדאי לוודא שאתם מפזרים את התערובת בצורה שווה ולא משאירים את האמצע עמוק יותר מהדפנות. ואם יש לכם תנור עם מאוורר, זו בחירה מצוינת למנה הזו כי הוא מפזר את החום בצורה הרבה יותר אחידה.
הפשטידה שלי קצת יבשה מדי, מה עושים? אל דאגה, גם אם פספסתם קצת את הטיימינג ויצאה לכם פשטידה מעט יבשה, עדיין אפשר לתקן! הטריק הוא פשוט לחתוך אותה לקוביות ולערבב עם קצת רוטב חם כמו שמנת חמוצה מהולה בחלב, רוטב עגבניות או מרק ירקות סמיך. תנו לזה להשרות כמה דקות לפני ההגשה כדי שהנוזלים יספחו פנימה. אם אתם מגישים למחרת אפשר גם להחזיר לתנור עם קצת רוטב מעל עד שהכל מתחמם ומבעבע שוב. יהיה מעולה, מבטיחה!
אפשר להכין גם גרסה אישית? ברור! אחד הדברים שהכי אהבתי לעשות כשהייתי ילדה זה להכין "פשטידות קטנות" בתבניות מאפינס. פשוט מחלקים את התערובת לשקעים משומנים, מפזרים מעל קצת גבינה ואופים כחצי שעה עד 40 דקות. יוצא ממש חמוד ונוח לאירוח. ילדים גם אוהבים לקשט עם ירקות או לעשות פרצופים מצחיקים עם חתיכות נקניק או זיתים. זה יכול להיות פרוייקט מהנה לכל המשפחה!
קדימה, לכו להתבשם בניחוחות של פעם במטבח! אחרי שתתנסו פעם אחת במתכון הזה, הוא יהפוך לחלק בלתי נפרד מהרפרטואר שלכם. זו מנה שתמיד עושה שמח ומאחדת סביב השולחן, בדיוק כמו שסבתות יודעות הכי טוב.
ועכשיו, כמו תמיד – אני רוצה לשמוע מכם! נסו את הפשטידה, גלו איך אתם הכי אוהבים אותה ושתפו בתמונות וחוויות שלכם. אין לי ספק שבעזרת המתכון הזה, כולנו נהפוך לסבתות וסבים מושלמים תוך רגע 😉 תהנו חברים יקרים, ועד הפוסט הבא!