טוב חברים, זהו זה – הגיע הזמן לשים את הקלפים על השולחן. אם חשבתם שקציצות ירק זה אוכל משעמם ודיאטטי, כנראה שעוד לא נתקלתם בגרסה המדהימה, הממכרת והמפתיעה הזאת.
דמיינו לעצמכם קציצות רכות ועסיסיות, עמוסות בכל ירק טרי וצבעוני שיש, עם מעטפת פריכה של קראנץ' בריא, ובעיקר – טעם שמזכיר במשהו את הקציצות של סבתא… רק בלי הבשר. או הגלוטן. או טיפת שמן מיותרת.
זמני הכנה ורמת קושי של המתכון
- זמן הכנה: 20 דקות
- זמן אפייה: 25 דקות
- סה"כ זמן: 45 דקות (פלוס זמן קירור)
- רמת קושי: קלה
- כמות: מספיק ל-4 סועדים רעבים או 6-8 כמנה צדדית
נכון, אולי יש פה טיפה יותר עבודת הכנה מאשר במתכון של נזיד אינסטנט… אבל מנסיוני, ההשקעה הזו משתלמת פי אלף. כל ביס מרגיש כמו לנגוס בגן עדן צבעוני ומלא טעם, וכל נגיסה השארת אתכם עם "אממ" של התפעלות. הכי כיף? שהמנה הזאת נראית מרשימה ויוקרתית, אבל מכילה רכיבים זולים ופשוטים שיש בכל מקרר.
איזה מצרכים צריך כדי ליצור את הקציצות המושלמות?
לקציצות:
- 2 כוסות כרובית טחונה דק
- 1 בצל סגול קצוץ
- 2 גזרים מגוררים
- 1/2 1 כוס אפונה קפואה
- 1/2 כוס שמיר קצוץ
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/2 כוס קמח חומוס
- 1/4 כוס קמח כוסמת
- 1 כף זרעי צ'יה
- 1 כפית מלח, 1/2 כפית פלפל שחור
- 1/2 כפית אבקת שום
- 1/2 כפית פפריקה מתוקה
לקראסט:
- 1/2 כוס פירורי לחם ללא גלוטן
- 1/4 כוס שקדים טחונים דק
- 1 כף זרעי שומשום
- 1 כף טימין טרי קצוץ
- 1 כפית מלח ים גס
המפתח הוא שימוש בשלל ירקות טריים וצבעוניים שייתנו לקציצות טעם נקי ומרענן. אין גבול ליצירתיות – תחליפו, תוסיפו, תשנו לפי מה שאתם אוהבים ומה שיש במקרר. רק תקפידו לקצוץ או לרסק את הירקות לחתיכות זעירות, כדי שהקציצות לא יתפרקו באפייה.
לגרסה טבעונית – השמיטו פשוט את הביצה ותוסיפו עוד 2-3 כפות קמח חומוס ו/או זרעי צ'יה טחונים למיקס.
איך מכינים?
מחממים תנור ל-200 מעלות. יאללה, מתחילים לקצוץ ולערבב! אחריות על כתמי ירק על הבגדים – עליכם בלבד.
- מערבבים בקערה גדולה את כל מרכיבי הקציצות – ירקות קצוצים, קמחים, זרעים ותבלינים.
- בקערית נפרדת, מערבבים את כל חומרי הקראסט – פירורי לחם, שקדים, שומשום, טימין ומלח.
- בידיים רטובות קלות יוצרים מהתערובת קציצות שטוחות בקוטר 5-6 ס"מ ובעובי 2 ס"מ.
- מגלגלים כל קציצה בתערובת הקראסט כך שכל הצדדים מכוסים היטב. מניחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר.
- אופים את הקציצות כ-20-25 דקות, עד שהן זהובות ופריכות מבחוץ.
- מוציאים, נותנים להתקרר מעט ומגישים חם לצד טחינה גולמית, יוגורט או סלסת עגבניות.
ערכים בריאותיים מדהימים של קציצות ירק ביתיות
- הקציצות האלה עמוסות בסיבים תזונתיים שיעזרו לכם להרגיש שבעים ומלאי אנרגיה זמן רב יותר.
- הירקות הצבעוניים מכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה כמו בטא-קרוטן וויטמין C שמחזקים את מערכת החיסון.
- כרובית וברוקולי נחשבים לירקות על המסייעים בהפחתת דלקות ומגנים מפני מחלות כרוניות.
- קמח חומוס עשיר בחלבון, ברזל וסידן – נפלא למערכת העצבים ובניית רקמות.
- הטימין והפטרוזיליה ידועים כצמחי מרפא בעלי סגולות אנטיבקטריאליות.
תוספות ורעיונות לשדרוג הקציצות
בא לכם להרים את הקציצות למקום אחר? הנה כמה השראות מגניבות במיוחד:
- הכינו מיני קציצות כדוריות וטגנו אותן עמוק, להגשה כנשנוש מנצח לאירוח או למסיבה.
- "תקעו" מקל שיפוד בכל קציצה, וצרפו לצידן מטבלים שונים כמו רוטב צ'ילי מתוק, ממרח עשבי תיבול ופסטו.
- הוסיפו לקראסט גם פרמזן מגורד, ציפוי קינואה קראנצ'ית או טחינה ביתית סמיכה.
- הכניסו למרכז כל קציצה קוביית גבינת עיזים או חתיכת ירק קלוי מראש כמו בטטה או סלק.
- הגישו בתוך פיתה דק עם טחינה, חסה, מלפפון חמוץ ועגבניות שרי לסנדוויץ' שלם ומזין.
שאלות ותשובות על הכנת קציצות אולטימטיביות
איך אדע מתי הקציצות מוכנות ואפויות מספיק? סימן טוב שהקציצות מוכנות הוא כשהן מקבלות צבע זהוב ויציב מבחוץ, והקראסט הופך פריך וחזק. אם אתם לא בטוחים, ניתן לדקור קציצה אחת עם קיסם שיניים – אם הוא יוצא נקי ללא בלילה דביקה, סימן שהן אפויות כראוי. זכרו שאין בעיה של "בשר לא מבושל" במתכון הזה, אז גם אם הן קצת רכות יותר – עדיין יהיה טעים!
המרקם של הקציצות שלי יצא גרגירי וגבשושי, מה עושים? כנראה שהקציצות לא היו מספיק דחוסות בעת העיצוב, או שכמות הקמח/זרעים לא הספיקה כדי לאחד את הירקות כהלכה. בפעם הבאה, הקפידו ללחוץ היטב את העיסה בזמן יצירת הקציצות, ואל תפחדו להוסיף עוד כף-שתיים של קמח חומוס אם הבלילה נראית רטובה ודלילה מדי. אל תשכחו שהירקות הטריים נוטים "לשחרר" נוזלים בזמן הערבוב!
יש לי אורחים שרגישים גם לקטניות, איך אפשר להכין ללא הקמח חומוס? כמה אופציות: אפשר להחליף את הקמח בטחינה גולמית סמיכה מאוד, שתשמש מעין "דבק" טבעי לקציצות. לחילופין, סובין שיבולת שועל טחונים למרקם של קמח הם תחליף מצוין וקל לעיכול. ואם בא לכם דווקא להישאר בממלכת הירקות – נסו להמיר את הקמח בכוס כרובית/ברוקולי טחונים נוספת.
הקציצות שלי נשברו לחתיכות קטנות תוך כדי אפייה, מה הבעיה? כמה סיבות אפשריות: 1) נשארו חתיכות ירק גדולות מדי שלא התפרקו בזמן. 2) לא לחצתם את הקציצות מספיק חזק לפני האפייה, והן התפוררו. 3) היחס בין הירקות לחומרים המקשרים (קמח/ביצה) היה נמוך מדי. כדי להימנע מזה, חשוב לקצוץ את הכל לחתיכות זעירות, ללוש היטב את הקציצות עם הידיים לפני צורת כדורים, ולהשגיח על מדידת המצרכים לפי ההוראות.
אפשר להכין את הקציצות מראש ולהקפיא? בוודאי! למעשה, זו אחת המנות הכי "ידידותיות" להקפאה שיש. פשוט הכינו את הקציצות כרגיל לפי המתכון (בלי להכניס לתנור), סדרו אותן בשכבה אחת על מגש מרופד בנייר אפייה והקפיאו כשעתיים עד שהן מתקשות. לאחר מכן, העבירו לשקיות אטומות והחזירו למקפיא. ככה הן יחזיקו מעמד עד חודשיים ללא פגם באיכות. כשתרצו לאכול – פשוט הוציאו את הכמות הרצויה, הפשירו קצת והכניסו לתנור חם!
אז בקיצור, מעכשיו אין יותר תירוצים להמשיך לאכול רק קציצות בשר משעממות בכל ארוחה חגיגית. יש לנו פה אלטרנטיבה בריאה, טעימה וצבעונית שאף אחד לא יישאר אדיש אליה! הכי חשוב? לזרום עם זה ולא לפחד להתפרע במטבח עם כל הירקות והתבלינים האפשריים.
אני יכולה להבטיח לכם שברגע שתכינו את המתכון המקורי והמטריף הזה פעם אחת, כולם ידרשו שנית ושלישית. נסו לשלב בארוחות השבועיות כתחליף בריא לבשר, או להפתיע איתן בחגיגות המשפחתיות הבאות. כולם יטעמו, יתלהבו, ויבינו שאוכל ללא גלוטן ממש לא חייב להיות תפל ומשעמם.