אין כמו ריח של מרשמלו מקורמל מעל להבות המדורה כדי להעלות זכרונות מתוקים של ילדות. ההתרגשות של ציד המקל המושלם, ההמתנה הבלתי נסבלת עד שהשוקולד נמס ונוזל על הביסקוויט, והביס הראשון שמביא איתו התפוצצות של טעמים וניחוחות – אלה החוויות שהופכות את השפיץ צ'אך לכל כך יותר מסתם עוד קינוח. מבחינתי, זו המנה שמסמלת יותר מכל את החיבור המשפחתי, החברות והשותפות סביב המדורה. אז בואו נכין יחד את הגרסה האולטימטיבית שתשאיר את כולם מלקקים את האצבעות ומבקשים עוד!
זמן הכנה:
- איסוף החומרים והכנת הערכות: 10 דקות
- צליית המרשמלו מעל האש: 5-10 דקות לכל שיפוד
- זמן כולל: תלוי בכמות והתיאבון של הסועדים…
כמות: ערכה אחת מספיקה ל-4 שפיצים בערך רמת קושי: קלה (ברמה פיזית), בינונית (ברמת פיתוי)
רכיבים דרושים לשפיץ המושלם
- חבילת ביסקוויטים שוקולד מריר איכותיים
- 2 חבילות מרשמלו גדולים ורכים
- 2 לוחות שוקולד חלב משובח
- מקלות שיפוד ארוכים מעץ או נירוסטה
- נייר כסף לעטיפת השוקולד
אפשר להשתמש בשוקולד מריר או לבן לפי ההעדפה. לגרסה טבעונית, בחרו בביסקוויטים ללא מוצרי חלב ובשוקולד מריר טבעוני איכותי עם 70% מוצקי קקאו ומעלה.
הוראות הרכבת ה-S'mores
אל תטעו לחשוב שמדובר בקינוח מורכב, הקסם טמון דווקא בפשטות ובחוויה:
- מדליקים מדורה בטוחה על חוף הים, בחצר או בקמפינג.
- מכינים ערכות אישיות של ביסקוויט-שוקולד-ביסקוויט עטופות ברדיד אלומיניום.
- מניחים מרשמלו בקצה מקל השיפוד ומחזיקים מעל הגחלים הלוחשות.
- מסובבים לאט את המרשמלו עד שהוא משחים ומתנפח, בערך 2 דקות מכל צד.
- מניחים את המרשמלו על גבי פרוסת שוקולד וביסקוויט.
- עוטפים מיד עם ביסקוויט עליון ולוחצים בעדינות.
- נותנים לשוקולד להימס קלות, שולפים את המקל ונהנים כשחם!
- חוזרים על התהליך עם משנה מרץ ותיאבון…
הסוד טמון בסבלנות ובתזמון – אל תשרפו את המרשמלו, אבל גם אל תוציאו אותו לפני שנוצרה קרמליזציה מבחוץ ונימוח מפנים.
ערכים תזונתיים ואכילה מודעת
ברור שאנחנו לא הולכים להתיימר שמדובר במנה דיאטטית, אבל חשוב לדעת גם מה אנחנו מכניסים לגוף:
- אכילת שוקולד מריר עשוי להגן על הלב ולהוריד לחץ דם בזכות נוגדי החמצון הטבעיים
- מרשמלו מספקים מנת אנרגיה מהירה ממקור גלוקוז ומלטוז שיכולה לעזור בפעילות גופנית
- פחמימות מורכבות בביסקוויטים מספקות תחושת שובע ממושכת
- ויטמין D בשוקולד חלב תומך בספיגת סידן ובריאות העצם
- הקינוח המשותף מעלה את רמות האנדורפינים וההורמונים המשמחים במוח
כמובן, לשם איזון חשוב לשלב פעילות גופנית סדירה ולצרוך במתינות, כדי שהחגיגה לא תהפוך לנטל על המערכת.
וריאציות ורעיונות לשידרוגים של שפיץ צ'אך
אפשר לקחת את הבסיס הקלאסי ולתת לו טוויסטים משלכם בכל פעם, למשל:
- הניחו רצועות בננה או תות בין השוקולד לביסקוויט להפתעה פירותית
- מרחו את הביסקוויטים בחמאת בוטנים קרמית וחמה לפני הרכבת הסנדוויץ'
- הוסיפו טוויסט מלוח עם ביסקוויטים במלח ים ופרוסות בייקון פריך
- השתמשו בעוגיות חמאה רכות במקום ביסקוויטים לקינוח עשיר ומפנק
- החליפו את המרשמלו בקרמל מלוח ביתי לגרסה מתוחכמת למבוגרים
אתם מוזמנים לחשוב מחוץ לקופסה ולמצוא את הקומבינציה האהובה עליכם, בקטן או בגדול.
שאלות ותשובות שכדאי לדעת על שפיץ צ'אך
מה זה בכלל השם המוזר הזה – שפיץ צ'אך או סמוריס (S'mores)?
השם "סמוריס" הוא שילוב של המילים האנגליות "some more" שמשקף את הרצון לעוד ועוד מהקינוח הזה. בעברית השם "שפיץ צ'אך" מבטא את המראה והמרקם של המרשמלו כמו "שפיץ" העוגות בתנור.
מאיפה הגיע הקינוח המיוחד הזה במקור? המקור המדויק לא ידוע, אבל המתכון הופיע לראשונה בשנת 1927 בספר מדריך של תנועת הצופים בארה"ב. כנראה שחניכי הצופים המציאו אותו בעצמם בזמן הטיולים והמחנות, והמסורת נמשכת עד היום בקרב ילדים ומבוגרים כאחד.
האם לא מסוכן להכין אוכל מעל אש פתוחה? כל עוד אתם שומרים על כללי בטיחות בסיסיים כמו שמירת מרחק מהלהבות, שימוש במקלות יציבים וארוכים, והשגחה על ילדים – אין סיבה לדאגה. חשוב להקפיד על מדורה מאובטחת ומתוחמת ועל כיבוי יסודי בסיום.
מה עושים אם השוקולד לא ממש נמס לי על הביסקוויט? אפשר לשים את ערכות השוקולד מראש ליד האש כדי שיתחממו ויהיו נכונים להמסה, או פשוט להשתמש בשוקולד דק ורך יותר. אם גם אז הוא לא ממש נוזלי, פשוט תלחצו חזק עם הביסקוויט העליון והחום של המרשמלו יעשה את שלו.
המרשמלו שלי נשרף לי! מה עושים? נסו להרחיק קצת את המקל מהגחלים ולהניע במעגלים גדולים יותר. תשאירו את המרשמלו כמה שפחות זמן באזור החם של האש ותזכרו שהוא ממשיך להשחים גם אחרי שמורידים. אם קרה אסון, פשוט תמשיכו הלאה עם מרשמלו חדש וזכרו – גם קצת שרוף זה טעים!
יש לי רגישות לגלוטן, אפשר להכין גם גרסה ללא? כמובן! פשוט תחליפו את הביסקוויטים הרגילים באופציות נטולות גלוטן כמו אורז מלא מופחת או קינואה. תקראו בקפידה את התוויות ותבחרו מוצרים מאושרים ובטוחים. טעם החוויה יישאר זהה.
איך בכלל הגעתי להכין את השפיץ צ'אך הראשון שלי? עוד כשהייתי ילדה בתנועת הנוער, אני זוכרת שהדריכים הבוגרים היו מכינים לנו את הקינוח המיוחד הזה בטיולים. זה היה הדבר שכולם חיכו לו בערב סביב המדורה. משהו בלהיות ביחד, להכין את האוכל בעצמך על האש וללקק את האצבעות, יצר חוויה קסומה שרציתי לחלוק אותה עם כולם. אני שמחה שהמסורת נמשכת עד היום עם המשפחה שלי.
כמה שפיצים אפשר לאכול ברצף בלי להתפוצץ? מניסיוני, ביס ראשון מוביל בדרך כלל לשני ואז… השמיים הם הגבול! פעם הצלחתי לחסל איזה 5 ברצף לפני שהבטן אמרה הופ. חלק מהיופי הוא להתמכר ולא לשים גבולות, כל עוד אתם מרגישים טוב עם עצמכם. תתפנקו כמה שבא לכם.
בני לא ממש אוהב שוקולד, יש אלטרנטיבות? למרות שזה קצת כפירה לדעתי, יש אפשרויות! נסו לשים קוביית חלבה או טופי במקום השוקולד, או להחליף לגמרי בעוגיית אמסטרדם קינמונית או קרקר עם ממרח לוטוס. רוצים משהו פחות מתוק? שווה לנסות גבינה צהובה וביסקוויטים מלוחים. תתאימו לטעמו האישי ותראו שהוא יאהב.
מה אתם הכי אוהבים בשפיץ צ'אך בעצמכם?
אוףףף זו שאלה קשה! אני חושבת שיותר מכל, אני אוהבת שזו חוויה שמחברת בין אנשים. בין אם במדורת ל"ג בעומר עם החברים, בקמפינג משפחתי או בערב זוגי רומנטי, יש משהו בלהתכרבל יחד מול האש ולחלוק את הרגע המתוק הזה שמייצר זכרונות משותפים. אין כמו לראות את הניצוץ בעיניים של הילדים והחיוך על הפנים של כולם כשההתרגשות והסיפוק מתפרצים. בשבילי זה טעם של אהבה וביחד, יותר מהשוקולד עצמו.
ומה איתכם? מה הסוד שלכם למרשמלו מושלם? מה היה השפיץ צ'אך הכי טעים שאי פעם הכנתם? אני אשמח כל כך לשמוע את הסיפורים שלכם!
אז קחו את המתכון הזה כבסיס, תוסיפו את הטאצ' האישי שלכם ותצאו החוצה להרפתקה מתוקה משותפת. רק אל תשכחו לארוז מספיק מצרכים, כי מובטח לכם שתרצו עוד ועוד!