ג'חנון בתנור – טעמים שיכניסו אתכם למצב רוח מדהים
באופן טבעי, כל אחד מאיתנו חווה את רגעי ה"אהה" הקטנים בעונות שונות של השנה. רגעים כאלה הם לרוב מקושרים לפעילות קולינרית שמחממת את הלב והנשמה. אני מתכוון לג'חנון בתנור – המנה הממכרת, אשר תשגע אתכם בריחות שלה ותמלא את הבית בהרגשה של חום ואהבה. אז אם אתם תוהים, כמה סודות טמונים במנה הזאת אשר לקוחה מהמטבח התימני המושלם, אני כאן כדי לספר לכם את הכל.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי וכמה מנות
- זמן הכנה: 20 דקות
- זמן כולל: כ-10 שעות (כל הלילה!)
- רמת קושי: קלה
- מספיק ל-6-8 מנות
הרכיבים הדרושים
לפני שנצלול לעמקי ההכנה, חשוב לנו להתמקד ברכיבים עצמם. הג'חנון הוא מנה שמבוססת על בצק פשוט והטעמים מגיעים בעזרת תוספות. אז הנה המצרכים שהופכים את הג'חנון שלנו למשהו אגדי:
- 1 ק"ג קמח (אפשר להשתמש בקמח חצי חצי או בקמח כוסמין למי שמעדיף)
- 2 כפיות מלח
- 2 כפות סוכר
- 1/2 כוס שמן (אפשר גם שמן זית לפיקנטיות)
- 1/2 כוס מים חמימים
- לרוטב – 2 כוסות רסק עגבניות
- 3 כפות סוכר חום
- מלח ופלפל לפי הטעם
מרכיבים חלופיים
רוצים לגוון לגמרי? מצוין! יש המון אפשרויות. ניתן להכין ג'חנון טבעוני, פשוט על ידי החלפת השמן בגרסה צמחית והכנה של הרוטב עם טחינה. גם הגלוטן? לא בעיה! ניתן להשתמש בקמחים ללא גלוטן, לדוגמת קמח תפו”א או קמח שקדים. יש ממש אינספור שדרוגים שאפשר לשלב!
שלבי ההכנה
ועכשיו, בואו נצלול לתוך ההכנה, שתמלא אתכם בהתרגשות ואין-סוף ריחות מעוררי תיאבון.
- נמיס את הסוכר והמלח במים החמימים, נוסיף את השמן.
- נניח את הקמח בקערה גדולה ונוסיף את תערובת הסוכר והשמן.
- נעבוד את הבצק היטב במשך כ-10 דקות עד שהבצק מתמזג ומתקשה.
- נכסה את הבצק בניילון נצמד ונשאיר אותו למנוחה במשך 30 דקות.
- נחלק את הבצק לכדורים בגודל של ביצה גדולה.
- נשטח כל כדור לבצק דק (בעזרת מערוך) ונניח עליו שכבת רוטב עגבניות עם סוכר.
- נגלגל את הבצק לצורת רולדה ונניח בתבנית מרופדת בנייר אפייה.
- נחמם את התנור ל-160 מעלות צלזיוס ונעביר את התבנית לתנור.
- נאפה במשך 5-6 שעות – אפשר גם יותר לטעימה משגעת.
- כשזה מוכן, נוציא מהתנור ונחכה כמה דקות כדי שהג'חנון יירגע.
בונוס: שדרוגים ותוספות אפשריות
מי אמר שג'חנון לא יכול להשתדרג? תוספות שיכולות להפוך את המנה לאלוהית כוללות גבינת פטה מפוררת, ביצים קשות בתוספת טחינה, זיתים שחורים או ירוקים ויש גם את האפשרות הזריזה לבשל גזר וניה לשדרוג הצבע והטעמים במנה. התחכמוויות נוספות הן תוספת של פטרוזיליה קצוצה או רוטב חריף על מנת לעורר את החיך.
שאלות ותשובות
מהו המקור של הג'חנון? הג'חנון הוא מאפה תימני, שמקורי במטבח התימני וגדול בריחות ובטעמים שלו. הוא עושה שימוש בחומרים זמינים ואין סופי ככל שההיסטוריה של השקפת חיים זו מדוברת.
נשארו לי ג'חנונים – מה עושים עם שאריות? אתם יכולים לחמם את הג'חנונים שוב בתנור ולאכול עם ירקות או סלטים. הם גם מתאימים מצוין לקופסאות אוכל בעבודה.
אפשר להשתמש בקמח שונה להכנת ג'חנון? בהחלט! ניתן לערבב גם עם קמחים שונים כמו קמח חצי-חצי או קמח כוסמין. כל קמח ייתן טעם חדש ומיוחד.
האם אפשר להכין ג'חנון בטיגון? לא, הג'חנון תוכנן במיוחד להכנה בתנור, שמספקת את המרקם האוורירי והמושלם.
מה הזמן האידיאלי לאכול את הג'חנון? המסורת אומרת שג'חנון הכי טעים כאשר הוא מוכן לארוחת הבוקר של שבת, חם ועם רוטב עגבניות מפנק.
מה עושים אם אני לא אוהב פיקנטי? פשוט תשאירו את הרוטב פושר ולא תוסיפו משהו חריף! לכל אחד יש את ההעדפות שלו.
האם ניתן להקפיא ג'חנון? כן, ניתן להקפיא את הג'חנון ולחמם אותו שוב כאשר תרצו להקפיץ אותו.
אילו תוספות מתאימות עם הג'חנון? בין התוספות האפשריות ניתן לשלב סלט ירקות, טחינה וריבה מתוקה לפינוק מיוחד.
האם ישנן וריאציות לג'חנון? כמובן! קיימים תחכומים רבים, לרבות ג'חנון בצבע מאכל, ג'חנון עם זיתים או בצק מטוגן.
איך יודעים כשזה מוכן? הג'חנון שלנו מוכן כשהוא מתנפח ומקבל צבע זהוב בעורקיו.
אם נהנתם מהמתכון, אל תשכחו לשתף אותו עם חברים ברשתות החברתיות. זה הזמן להכניס גם את החברים שלכם למסע הקולינרי הממכר הזה!