חברים יקרים, אם אתם כמוני מתים על הטעם העשיר והמיוחד של זיתים מרוקאים אבל חושבים שאין סיכוי שתצליחו להכין כאלה בבית – הגעתם בדיוק למקום הנכון! אחרי שנים של נסיונות, שיפורים ושיחות עם כל המבינות הגדולות, סוף סוף פיצחתי את נוסחת הקסם להכנת זיתים מרוקאים מבושלים שיגרמו לכם להגיד "וואו" בכל ביס. הזיתים האלה, עם שילוב הטעמים המרוקאי האותנטי והעושר של התבלינים, הולכים להפוך כל ארוחה אצלכם לחגיגה אמיתית של חוויה קולינרית בלתי נשכחת!
זמן הכנה: 30 דקות של עבודה פעילה, ועוד זמן לבישול וצינון כמות: קערה שלמה שתספיק להרבה ארוחות ואירוחים, בערך 1 ק"ג דרגת קושי: בינונית – צריך קצת סבלנות וטיפה התעסקות, אבל שווה כל רגע!
מרכיבי הפלא שיהפכו את הזיתים שלכם לאגדה
- 1 ק"ג זיתים ירוקים חצויים ללא חרצנים (אם אתם קונים זיתים שלמים, פשוט חתכו וגלענו אותם בעצמכם)
- 1/4 כוס שמן זית איכותי
- 2 כפות רסק עגבניות
- 4 שיני שום קצוצות דק
- 2 בצלים סגולים פרוסים דק
- 1/2 כוס מיץ לימון טרי
- 1/2 כוס מים רותחים
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 1 כפית פפריקה חריפה
- 2 כפיות כמון טחון
- 1 כפית מלח ים גס
- 1/2 כפית פלפל שחור גרוס טרי
במקום פפריקה וכמון, ניתן להשתמש בתערובת תבלינים מרוקאית מוכנה כמו ראס אל חנות. לגרסה פיקנטית וחריפה יותר, הוסיפו גם כמה פלפלי צ'ילי טריים חתוכים. אם אתם פחות אוהבים בצל, אפשר להחליף אותו בעוד שום או לוותר עליו לגמרי.
צעדי הקסם שיהפכו אתכם למארחים הכי מבוקשים בעיר
לפני שנתחיל, אני חייבת לספר לכם שהמתכון הזה הוא תוצאה של אינספור ניסיונות ושיחות על זיתים עם כל החברות המרוקאיות המוכשרות שלי. הן פשוט אלופות העולם בהכנת הזיתים האלה! אז תודו להן בלב שהן שיתפו את הסודות שלהן איתי ועכשיו אני יכולה לחלוק אותם איתכם. קדימה, בואו נתחיל להכין!
- בקערה גדולה, שפכו את שמן הזית והוסיפו את הזיתים, השום הקצוץ, הבצל, רסק העגבניות ורבע מכמות המים הרותחים. ערבבו היטב.
- הוסיפו את מיץ הלימון, שאר המים ואת כל התבלינים – פפריקה, כמון, מלח ופלפל. עירבבו שוב עד שכל הזיתים מכוסים היטב בתערובת הנוזלים והתבלינים.
- העבירו את תערובת הזיתים לסיר בינוני והביאו לרתיחה על להבה גבוהה.
- הנמיכו את האש, כסו את הסיר והניחו לזיתים להתבשל על להבה נמוכה במשך כשעה, תוך כדי ערבוב מדי פעם.
- לאחר שעה, הסירו את המכסה והמשיכו לבשל עוד כ-15 דקות עד שהנוזלים מצטמצים והזיתים רכים ועסיסיים.
- כבו את האש והניחו לזיתים להתקרר מעט. טעמו ותקנו תיבול לפי הצורך.
- העבירו את הזיתים המוכנים לקערה יפה וגישו בטמפרטורת החדר או מקוררים קלות לצד סלט, גבינות או כל ארוחה שאתם אוהבים.
יתרונות הבריאות שהופכים את המנה הזו למזון-על אמיתי
- עשירים בשמן זית, המכיל שומן חד-בלתי רווי ונוגדי חמצון החיוניים לבריאות הלב
- מהווים מקור מצוין לסיבים תזונתיים המסייעים לתחושת שובע ולשיפור תהליכי העיכול
- מכילים ברזל וסידן החשובים לחיזוק מערכת החיסון, מערכת העצבים והעצמות
- התבלינים נוגדי דלקת ומחזקי מערכת חיסון, בעיקר הכמון, הפפריקה והשום
- מספקים כמות גדולה של נוגדי חמצון הידועים כמונעי מחלות ומאטי תהליכי הזדקנות
עם כל היתרונות המדהימים האלה, אין ספק שהזיתים המרוקאים האלה הם פצצת בריאות אמיתית! אבל מעבר לכך, הם פשוט טעימים בטירוף. וכמובן שתמיד אפשר להוסיף עליהם עוד כל מני דברים כיפיים כדי להפוך אותם לגרסה אישית משלכם – למשל זרעי חרדל, קליפת לימון, עשבי תיבול כמו אורגנו או טימין, שקדים קלויים ועוד. תתפרעו!
שאלות ותשובות ששווה לדעת בשביל להיות אשפי זיתים
מאיפה הכי כדאי לקנות זיתים? אני תמיד ממליצה לקנות בשוק או בחנויות יעודיות לזיתים ומוצרי גורמה. חפשו את הזיתים בתפזורת הכי טריים ויפים, ואל תתפשרו על איכות גם אם המחיר קצת יותר גבוה – זה ישתלם לכם בטעם!
איך בוחרים זיתים טובים? הסימנים לזיתים איכותיים הם צבע אחיד ויפה ללא נקודות חומות או קמטים, גודל בינוני ועקבי, מרקם מוצק ולא רך מידי וכמובן ריח נקי וטרי ללא עובש. תמיד טעמו לפני הקנייה.
האם אפשר להשתמש בזיתים שחורים? כן, אפשר להכין את אותו המתכון עם זיתים שחורים אם אתם מעדיפים, אבל זכרו שהטעם יהיה שונה – זיתים שחורים נותנים מתיקות עדינה לעומת החמיצות והארומה הירוקה של הזיתים הירוקים.
מה עושים אם אין לי את אחד מהתבלינים? אל תוותרו! המתכון הזה ממש לא יהיה אותו דבר בלי כל התבלינים, אבל אם חסר לכם משהו אחד או שניים תמיד אפשר לאלתר – למשל להחליף את הפפריקה באבקת צ'ילי או פלפל קייין, את השום בשאלוט או את הכמון בזרעי שומר.
עד כמה זמן הזיתים יכולים להחזיק במקרר? אם אתם שומרים אותם בקופסה אטומה עם מעט משרה – הזיתים יכולים להחזיק עד 3 שבועות במקרר. אם הם נגמרים לכם קודם – אתם בטח מכינים אותם נכון…
האם זיתים מרוקאיים באמת מגיעים ממרוקו? לא בהכרח, אבל הסגנון הזה של הכנת זיתים בהחלט מקורו במטבח המרוקאי המסורתי. היום אפשר למצוא זיתים בסגנון הזה כמעט בכל מקום בעולם. הסוד הוא בשילוב הטעמים והתבלינים הים תיכוניים הקלאסיים.
מה הכי טעים להגיש לצד זיתים כאלה? יש אינסוף אפשרויות! הכי קלאסי זה כחלק ממסה של מאפים ומטבלים, למשל עם לחם שום שמרים, חומוס, טחינה וחציל קלוי. הם גם מעולים כתוספת לסלטים, פסטות, פוקאצ'ות, או סתם ככה כחטיף עם קוביות גבינה.
איזה יין מתאים להגשה עם זיתים? היינות הכי מתאימים לזיתים הם יבשים וקלילים עם חמיצות טובה שמאזנת את השמנוניות של הזיתים, כמו סוביניון בלאן או שרדונה מבורגון. אם אתם יותר טיפוסים של אדום, לכו על פינו נואר צעיר וענבי.
אילו עוד מאכלים מרוקאיים דומים כדאי להכיר?
יש המון! כמה דוגמאות הן טג'ין עוף עם זיתים ולימון כבוש, סלט חריף של פלפלים קלויים, תבשיל גרגירי חומוס ברוטב עגבניות או קדרת ירקות עם קוסקוס מרוקאי אסלי. המטבח המרוקאי מלא באוצרות קולינריים.
האם מותר לאכול את הזיתים המבושלים בימי צום או דיאטה? תלוי באיזה צום או דיאטה מדובר, אבל ברוב המקרים כן כי הם דיי דלים בקלוריות, ומכילים שומן בריא בלבד מהשמן. עם זאת, תמיד כדאי להתייעץ עם איש מקצוע במקרים האלה. הכי חשוב זה להקשיב לגוף.
אז יקירים שלי, אחרי שיש לנו את כל הטיפים והמידע הזה, אני כל כך סקרנית לשמוע מה אתם חושבים על המתכון וגם על כל מני זכרונות שקשורים לזיתים מרוקאיים!
אני זוכרת איך אצלנו בבית זה תמיד היה חלק בלתי נפרד מכל אירוח או ארוחת חג. אמא שלי הייתה קמה מוקדם בבוקר ומכינה קערה ענקית של הזיתים האלה, כדי שכל האורחים יוכלו לאכול כמה שהם רוצים. הניחוחות שהיו עולים מהמטבח היו משגעים, וכולנו היינו עומדים שם וחורצים ביקורת כל הדרך. ועכשיו כשאני מכינה אותם בעצמי, אני תמיד חושבת עליה ועל כמה שהיא תהיה גאה בי…
אז קדימה, רוצו להכין לעצמכם ולאהובים שלכם קערה של הזיתים הכי טעימים שיש! ואל תשכחו לשתף אותי ואת כל העולם בתמונות, בפידבקים ובזכרונות שלכם מה