תהיתם פעם מה הופך שמן זית לאיכותי? מה הם הערכים על פיהם מודדים את איכותו של שמן הזית? ולמה על בקבוק אחד כתוב שמן זית לבישול ועל אחר כתוב לתיבול סלטים, על אחד כתוב שמן זית ועל השני כתית מעולה? ובכן, שמן זית איכותי הוא מוצר מבוקש בכל העולם, במערב ובמזרח כאחד, ואנו סמוכים ובטוחים כי הוא מבוקש גם במטבח שלכם. לכן הגיע הזמן שתדעו בדיוק במה מדובר, ותלמדו כמה וכמה מונחים שיעשו לכם סדר בעולם המופלא של החומר המופלא והעתיק הזה, הלא הוא שמן הזית.
כמו בדברים רבים אחרים, ישראל היא מעצמת שמן זית. איכות שמן הזית שלנו מפורסמת בכל העולם, ואכן הזיתים גדלים פה מזה מאות ואלפי שנים. למעשה ישנם עצי זית כאן בישראל שגילם מוערך בלמעלה מאלף (1000) שנים, מרשים למדי בכל קנה מידה.
פרמטרים של שמן זית איכותי
אז בואו ניגש ללב העניין, הלא הוא הפרמטרים לפיהם ניתן למדוד האם מדובר בשמן זית זול או שמן זית איכותי:
- סוג הכבישה – באופן מסורתי שמן הזית מופק בתהליך שנקרא כבישה קרה. תהליך זה אומר סחיטה של הזיתים תחת לחץ חזק, אך מבלי לחמם אותם, ולכן הכבישה היא קרה. עם השנים והתקדמות הטכנולוגיה התגלה כי אכן ניתן להפיק יותר שמן מכל זית וזית אם מחממים את העיסה במהלך הכבישה. התוצאה היא כמות, אך פשרה על האיכות. חימום הזיתים הנסחטים פוגע בערכים התזונתיים, מוביל לחמצון מהיר ורב יותר, והופך את איכות השמן לירודה. לכן תמיד בחרו בשמן זית מכבישה קרה, שמסומן על האריזה במילים כתית או כתית מעולה.
- סוג הזיתים – זיתים שונים יפיקו כמות וטעם שונים של שמן. בעוד שעל הטעם והריח אין יותר מדי למה להתווכח, הרי שדווקא יש הגדרה מקובלת על טעמו וריחו של שמן הזית האיכותי. שמן טוב צריך להיות עם ניחוח פירותי, מעט מרירות, ובמקרים מסוימים (תלוי זן) אפילו חריפות קלה. אם שמן הזית שבידכם מריח עכור, "שטוח" או אפילו רע, הוא לא טוב לשימוש, וככל הנראה התחמצן לגמרי.
- דרגת החומציות – שמתם לב שעל בקבוקי שמן זית רבים כתובה "חומציות מירבית" לצד מספר? ובכן, שלא כמו טעם, הרי שדרגת החומציות של שמן הזית היא דבר מדיד שמגדיר בצורה מספרית את איכותו. ואם תהיתם מדוע לא כתובה רמת החומציות על כל בקבוקי שמן הזית, הסיבה היא ככל הנראה שאף יצרן ששמן הזית שלו חומצי יותר מ 0.8 אחוז לא יעז לכתוב זאת, כי זו פרסומת רעה לשמן. כלל אצבע? ככל שהחומציות נמוכה, כך אתם יודעים כי מדובר בבקבוק שמן זית איכותי יותר.
בין אם אתם רוצים לתבל סלט ים תיכוני הדורש אך ורק שמן זית, או שגיליתם עבור שניצלונים מתכון זה או אחר שביקש שמן זית בלבד, או אולי פשוט בא לכם להוסיף מעל החומוס הביתי שלכם השפרצה של שמן זית ירקרק להעשיר את המראה ואת הטעם, אתם רוצים שהשמן יהיה איכותי, תמיד.
פוסטים קשורים לנושא:
מבחר מגשי האירוח שלנו:
מגשי אירוח מלוחים
נשנושים
מגוון רולים
לחמים מדהימים
מבחר מתוקים
סלטי העונה